Τα προβλήματα, οι προκλήσεις και το μέλλον της γεωργίας και της αγροδιατροφής αποτέλεσαν το θέμα του 2ου πάνελ των σημερινών εργασιών του Thessaloniki Helexpo Forum. Τα σημερινά πάνελ αποτελούν συνδιοργάνωση του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ-Helexpo.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, σημείωσε ότι «βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια σε αλλεπάλληλες κρίσεις που ανέδειξαν τη σημασία της αγροδιατροφής». «Η κλιματική αλλαγή είναι κλιματική κρίση» είπε ο κ. Στύλιος και πρόσθεσε ότι ανατρέπονται όλες οι σταθερές, που είχαμε μέχρι τώρα στο σύστημα εφοδιασμού. «Η χώρα έχει επάρκεια στα αγροτικά προϊόντα και δίνουμε έμφαση στην παραγωγή προϊόντων που είναι ασφαλή για τον καταναλωτή» επισήμανε ο ίδιος.

Η Βουλευτής και Αναπλ. Τομεάρχης του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου, τόνισε πως με την ενεργειακή κρίση, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί και «οφείλουμε να προετοιμαστούμε και να δώσουμε διεξόδους γιατί παρά την κρίση η ζήτηση της τροφής παραμένει σταθερή». Η κα. Τελιγιορίδου ανέφερε ότι στη χώρα υπάρχουν 700.000 αγροτικές επιχειρήσεις, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρές, ενώ το 76% από τη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής είναι από την φυτική παραγωγή και το 24% από την ζωϊκή. Η ίδια σημείωσε ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει ακόμη και στις διατροφικές ανάγκες του ζωϊκού πληθυσμού, που διαθέτει, τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Ο Υπεύθυνος Πολιτικής της Διεύθυνσης EC – DG Πολιτικές για τη Νεολαία-Νέοι Αγρότες, κ. Μπάμπης Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της ορισμένα σοβαρά ζητήματα μεταξύ των οποίων είναι το δημογραφικό, καθώς μειώνονται οι νέοι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές. Ακόμη, κατά τον κ. Παπαϊωάννου, μείζονος σημασίας είναι η συμμετοχή των νέων σε δράσεις και προγράμματα, που αναπτύσσει η Ε.Ε. για την εκπαίδευση, κατάρτιση και δικτύωση τους, ενώ χρειάζεται να σχεδιαστεί μία ειδική πολιτική για τους νέους στις απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει μία πρόσκληση για την εκπόνηση μίας έρευνας για την κατάσταση των νέων στις αγροτικές περιοχές.

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου – Βιοϊατρική Πανεπιστημιούπολη, FEDERALIMENTARE (Ιταλική Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων), Καθηγητής Luca Piretta, παρουσίασε την πρόταση της Ιταλίας για τη σήμανση των τροφίμων. Η πρόταση αυτή συνιστά ένα σύστημα σήμανσης, που ενημερώνει τον καταναλωτή σχετικά με την ταυτότητα του τροφίμου που θα καταναλώσει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EURIMAC Α.Ε, κ. Οδυσσέας Παπαδόπουλος, τόνισε πως η Eurimac είναι βιομηχανία ζυμαρικών από το Κιλκίς. «Από το καλοκαίρι του 2021 υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στην πρώτη ύλη και φέτος καταγράφεται τεράστια άνοδος στο κόστος της ενέργειας. Επίσης, υφίσταται μεγάλη αύξηση στο κόστος των μεταφορών υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος και επισήμανε ότι η μελλοντική στρατηγική της εταιρείας επικεντρώνει στη βιωσιμότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Ο Ερευνητής και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο γαστρονομικών Επιστημών - Pollenzo, Καθηγητής Michele Filippo Fontefrancesco, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα στη γεωργία, ενώ ανέφερε πως καταγράφονται ραγδαίες αλλαγές στην κατανάλωση τροφίμων.