Σταύρος Ανδρεάδης

Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας - Πρόεδρος Δ.Σ. ΤΟΥ Ομίλου SANI / IKOS

Ο Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στη Γερμανική Σχολή και στη συνέχεια φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου. 

Σε νεαρή ηλικία, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση ΣΑΝΗ Α.Ε., που είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός παραθαλάσσιου θέρετρου, έκτασης 4.000 στρεμ. στη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Με το θάνατο του πατέρα του το 1993 ανάλαβε την προεδρία του ομίλου των εταιρειών ΣΑΝΗ Α.Ε. Το Sani resort εξελίχθηκε θεαματικά στη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν, διαμορφώνοντας ένα υψηλών προδιαγραφών θέρετρο διακοπών, που βραβεύθηκε επανειλημμένα διεθνώς για την αρχιτεκτονική των κατασκευών του, την ποιότητα των υπηρεσιών του αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Το 2015 ο όμιλος δημιούργησε ένα δεύτερο brand τα Ikos Resorts.

Από την αρχή της καριέρας του, έπαιξε ενεργό ρόλο σε διάφορους επαγγελματικούς φορείς στο χώρο της φιλοξενίας και του τουρισμού. Διετέλεσε πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για οκτώ συνεχόμενα έτη (2001-2008) και ανακηρύχθηκε στη συνέχεια Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου. 

Ο Σταύρος Ανδρεάδης είχε πάντα έντονο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Το 1995 ίδρυσε μαζί με συναδέλφους του επιχειρηματίες την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Υπηρετώντας ως Πρόεδρος της  Πολιτιστικής Εταιρείας από την ίδρυσή της πρωτοστάτησε σε πολλές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης καθώς και του έργου νέων δημιουργών σε διάφορους τομείς της τέχνης.

To 2013 η Ernst & Young του απένειμε τον τίτλο του πρωτοπόρου Έλληνα επιχειρηματία. 

Το 2019 εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Θεοφανώ, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος οργανώνει την απονομή του ετήσιου βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που απονέμεται σε άτομα και οργανισμούς που συμβάλλουν στην Ευρωπαϊκή συνεργασία και τη διάδοση της Ευρωπαϊκής ιδέας και των Ευρωπαϊκών αξιών.