Νίκος Παπαϊωάννου

Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε με βαθμό «Λίαν Καλώς 8.2». Στη συνέχεια ξεκίνησε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, την οποία υποστήριξε το 1991 με βαθμό «Άριστα».

Το 1995 εκλέχτηκε Λέκτορας στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής. Έκτοτε, διήνυσε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας και το 2012 εκλέχτηκε καθηγητής πρώτης βαθμίδας.  Από το 2013 έως σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, ενώ από 1-9-2017 έως 31-8-2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου. 

Στις 11 Ιουνίου 2019 εξελέγη Πρύτανης του ΑΠΘ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

 Έχει διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών τόσο του Τμήματος Κτηνιατρικής όσο και του ΑΠΘ, καθώς επίσης και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ (2013-2017),  Πρόεδρος του Δ.Σ. του  Εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης Ποιότητας (Ε.ΣΥ.Δ.),  ενώ από το 2015 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας.

Έχει μετεκπαιδευθεί στα  Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής των Κτηνιατρικών Σχολών της Ζυρίχης, της Ουτρέχτης και του Wisconsin των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει την επιστημονική-ερευνητική του δραστηριότητα με συναδέλφους των εργαστηρίων αυτών.

Το εκπαιδευτικό του έργο σχετίζεται με το αντικείμενο της Παθολογικής Ανατομικής, ενώ το επιστημονικό-ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην ιστοπαθολογική και ανοσοϊστοπαθολογική μελέτη των αλλοιώσεων νοσημάτων με έμφαση στη νευροπαθολογία, με ιδιαίτερη ενασχόληση τη μελέτη της παθογένειας της γνωστικής δυσλειτουργίας.